Professionele intervisiebegeleiding

intervisiebegeleiding-professionele-intervisiebegeleiding-1

Professionele intervisiebegeleiding

Intervisie is een onmisbare schakel in het professionaliseren van teams binnen elk vakgebied. Spar jij wel eens met collega's over wat jou dwars zit? De obstakels die je tegenkomt als je in gesprek bent met collega's, klanten of in je eigen denkproces? 

Professionele intervisiebegeleiding helpt je daarbij. Het biedt jou, jouw team en jouw organisatie de mogelijkheid om te groeien op persoonlijk vlak, maar ook als professional. 

Door middel van een gestructureerd gesprek en een ervaren, professionele begeleider weet je zeker dat je tot een dieper niveau van leren komt!

Waarom professionele intervisiebegeleiding?

Een intervisie begeleiden, dat kan toch iedereen? Dat klopt! Het schema van de methodiek volgen ain't rocket science. Maar meerdere processen begeleiden, iets tot op de diepste overtuigingen en denkbeelden onderzoeken: dat is een ander verhaal. Daarom is professionele intervisiebegeleiding een must als je gemotiveerd wil blijven in jouw intervisie en meer wil dan alleen een gesprek. 
Professionele intervisiebegeleiding zorgt ervoor dat er op regelmatige basis een intervisie plaatsvindt waarin alle deelnemers actief deelnemen en na de intervisie doorgaan met het geleerde. De sessies worden begeleidt door één van onze ervaren intervisiebegeleiders. Door regelmatig samen te komen en casussen, problemen en uitdagingen te bespreken wordt het doel altijd bereikt: samen oplossingen vinden, ervaringen delen en leren van elkaars inzichten. 

intervisiebegeleiding-professionele-intervisiebegeleiding

Het resultaat met professionele intervisiebegeleiding

Wil je écht aan de slag met intervisie? Dan is het goed om inzicht te hebben in het achterliggende raamwerk. Tijdens een intervisie wordt er met de hele groep gekeken naar de achterliggende patronen, overtuigingen, gedachten en gevoelens van de casusinbrenger. Dat wordt gedaan door vragen te stellen. Deze vragen zijn gericht op het onderzoeken van de situatie, gedachten en gevoelens van de inbrenger. Door de vaste structuur en professionele intervisiebegeleiding stelt de casusinbrenger zichzelf ook vragen gedurende dit proces. 
Een professionele intervisiebegeleider richt zich op de blinde vlek van de casusinbrenger. 'Welke handelen had ik anders kunnen doen?' en 'Welke overtuigingen, gedachten en/of gevoelens hebben de keuze van mijn handelen beïnvloed?'

Meer dan eens ervaren wij dat een intervisie is gestart in de groep, zonder professionele intervisiebegeleider. Dan komt het voor dat de sfeer niet veilig genoeg is om tot een dieper leerniveau te komen of dat er niet in de juiste richting vragen worden gesteld. Het gaat dan meer over de situatie en niet over de achterliggende denkpatronen. 

Professionele intervisiebegeleiders van intervisie-begeleiding.nl helpen de groep hierbij en zorgen voor een gegarandeerd leerresultaat voor elke deelnemer in de groep, elke intervisie weer.

Waarom kies je voor intervisie-begeleiding.nl ?

Professionele begeleiding

Een professioneel begeleider laat de groep aan de slag gaan en stuurt bij waar nodig, maar neemt zelf geen deel aan de intervisie. Leren gegarandeerd!

Diverse groepssamenstellingen

Wil je een groep vormen met jouw team/collega's of juist een keer andere invalshoeken beluisteren? Wij zorgen voor jouw perfecte groepssamenstelling.

Ervaren begeleider

Jouw begeleider is een ervaren intervisiebegeleider om het beste in jou en de groep naar boven te halen en je aan te zetten tot actie.

Op jouw gewenste moment

In de avonduren, tijdens de lunchpauze, tijdens kantooruren of ervoor? Wij zijn elk moment beschikbaar.

Certificaat na afronding

Na afronding van een intervisietraject krijg jij een certificaat. Werk je in de zorg? Dan is deze meestal geaccrediteerd bij jouw beroepsgroep!

Opleiding tot begeleider mogelijk

Wil je zelf professioneel intervisiebegeleider worden voor jouw organisatie? Dat kan! Wij leiden jou op tot een geweldige begeleider.

Voordelen van professionele intervisiebegeleiding

 • Verbeterd probleemoplossend vermogen
  Een van de belangrijkste voordelen van intervisiebegeleiding is het vermogen om problemen effectief aan te pakken. Professionals kunnen hun casussen bespreken en diverse perspectieven en oplossingen van hun collega's ontvangen. Dit kan leiden tot innovatieve benaderingen en betere probleemoplossingstechnieken.
 • Persoonlijke groei
  Intervisiebegeleiding biedt professionals de kans om aan hun persoonlijke groei te werken. Ze kunnen hun sterke punten benutten en werken aan de gebieden die verbetering behoeven. Dit bevordert de professionele ontwikkeling en groei op de lange termijn.
 • Versterkte (collegiale) banden 
  Het proces van intervisiebegeleiding draagt bij aan het opbouwen van sterke collegiale relaties. Professionals leren elkaar beter kennen en ontwikkelen een dieper begrip voor elkaars uitdagingen en sterke punten. Dit versterkt de teamdynamiek en samenwerking.
 • Kennisdeling
  Intervisiebegeleiding is een waardevol platform voor kennisdeling. Professionals kunnen hun ervaringen, expertise en best practices delen, wat leidt tot een verrijking van de kennisbasis in hun vakgebied.
 • Verbeterde besluitvorming
  Door samen te werken aan complexe vraagstukken en casussen, kunnen professionals hun besluitvormingsvaardigheden verfijnen. Ze leren kritisch te denken en weloverwogen beslissingen te nemen.
Een greep uit onze klanten

Klaar voor de start?

Wat mensen zeggen 

over intervisie-begeleiding.nl

Prettige ervaring
Milou verschaft van tevoren duidelijke informatie en instructie zodat deelnemers zich goed kunnen voorbereiden. Ze neemt de tijd om rustig en gestructureerd het proces te doorlopen en zorgt dat iedereen voldoende aan het woord kan komen. Ik heb de intervisie dan ook als erg prettig ervaren!
Marianne van der Steen
Flexibel

Goed gestructureerde intervisie vormgegeven door Milou. Ze is flexibel beschikbaar (ook in de avond)

Björn Denissen
Aanrader!
Hele fijne en goede intervisie gehad! Aanrader voor bedrijven en praktijk!
Maarten Tielen

Net zo enthousiast als wij?

Meld je aan!

10 meest gestelde vragen over Intervisie

Wat is een intervisie?

Een intervisie is een gestructureerd gesprek waarbij wordt gekeken naar achterliggende denkpatronen, overtuigingen en (on)bewuste gevoelens van de casusinbrenger. Hierbij wordt tijden het inzoomen op de casus en de casusinbrenger een leerproces op gang gebracht. Tot slot worden tips en adviezen gegeven vanuit verschillende invalshoeken.

Welke casus kan ik inbrengen tijdens een intervisie?

Tijdens een intervisie kun je op verschillende gebieden casussen inbrengen. Het meest waardevolle aan een intervisie is dat er dieper op jou als persoon en/of professional wordt ingezoomd. Dat maakt dat een geschikte intervisieleervraag een vraag is die op het snijvlak ligt van jouw werk en jou als persoon. Bijvoorbeeld: 'Hoe ga ik om met klanten die niet betalen?' Of: 'Welke alternatieve strategieën kan ik gebruiken bij het juist instrueren van mijn cliënten die hun leefstijl moeten verbeteren omwille van hun gezondheid?' Of: 'Ik heb het druk en vind het lastig om 'nee' te zeggen. Dat zorgt voor weinig focus. Wat kan ik hierin veranderen?'

Uit hoeveel personen bestaat een intervisiegroep?

Een intervisie groep bestaat idealiter uit een groep van 5 tot 8 personen. Op die manier weten wij een veilige sfeer te creëren en doet iedereen actief mee. Bij kleine groepen is het mogelijk om een groep samen te stellen met professionals uit dezelfde beroepsgroep (wij zoeken deze voor je) of professionals uit andere beroepsgroepen. Het kan enorm gaaf zijn om als zorgprofessional van een leidinggevende in de supermarkt te horen welke strategieën hij/zij gebruikt om met lastige klanten om te gaan!
Grotere groepen zijn ook mogelijk. We bekijken dan samen wat de beste mogelijkheden zijn voor jouw groep, jouw wensen en jouw doelen.

Wat is het verschil tussen een intervisie en een werkoverleg?

Een werkoverleg is gericht op procedures en praktische zaken. Wie voert welke taak uit, hoe kan dit verbeteren en welke vervolgstappen zijn nodig? Ook worden in een werkoverleg zaken besproken rondom systemen en zakelijke handelingen.
Bij een intervisie wordt er nauwkeurig gereflecteerd op de handelingen en wordt er gekeken naar onderliggende overtuigingen, denkpatronen en gevoelens. Deze beïnvloeden de handelingen maar zitten vaak in de zogenoemde blinde vlek van de casusinbrenger.

Welke rollen zijn er in een intervisie?

Tijdens een intervisie zijn er 3 rollen: de casusinbrenger, de deelnemers en de (professionele) begeleider.
De casusinbrenger brengt de casus in en alle deelnemers helpen de inbrenger reflecteren op zijn/haar eigen handelen, gedachten, overtuigingen en gevoelens die de handelingen hebben beïnvloed.
De (professionele) begeleider zorgt voor de structuur van het gekozen intervisiemodel en geeft sturing aan het proces. Je begrijpt dat het vaak lastig is om niet mee te praten als je zelf onderdeel bent van het team. Daarom is een professionele begeleider een uitkomst!

Betekent intervisie dat je je werk niet goed doet?

Integendeel. Het laat juist zien dat jij als professional in staat bent om je eigen handelen aan het licht te stellen. Dat je kunt reflecteren, onderliggende patronen bloot durft te leggen en je handelen aan kunt passen zodat het voor jou beter is. Intervisie is een passend leermiddel voor professionals die te maken hebben met dilemma's en uitdagingen.

Wat is het belang van intervisie in de zorg?

Intervisie in de zorg is belangrijk omdat het je even stil laat staan bij je eigen handelen. Dit is verplicht vanuit de wet kwaliteit, klachten en geschillen (Wkkgz). Hierin staat dat elke zorgprofessional verplicht is om op regelmatige basis te reflecteren op hun eigen professionele handelen en te leren van incidenten en calamiteiten. Daar is intervisie uitermate geschikt voor.
Intervisie is een vorm die veel gekozen wordt om te werken aan de kwaliteit van zorg.

Waarom zou ik investeren in intervisie?

Professionals doen intervisie omdat ze persoonlijke en professionele doelen willen bereiken. Daarnaast is het een goed middel om samenwerking en communicatie binnen het team en de organisatie te verbeteren.
Voor teamcoaching is intervisie geen geschikt middel op zich. Het kan wel aanvullend gebruikt worden op teamcoaching om de samenwerking en de communicatie te verbeteren op de punten die besproken zijn tijdens de teamcoaching.

Hoeveel tijd moet ik investeren in een intervisie?

Eén enkele intervisiesessie met een groep van 5 tot 8 personen duurt ongeveer 2 uur. In de meeste gevallen plannen wij trajecten in van 4 tot 8 intervisies per kalenderjaar. Zo kom je op regelmatige basis bij elkaar en leer je regelmatig stil te staan bij jouw handelen. Wil jij een keer een losse intervisiesessie om te proberen of intervisie iets voor jou is? Dan kunnen we die mogelijkheden bespreken!

Hoe is de sfeer in een intervisiegroep?

De belangrijkste voorwaarde voor ons om een intervisiegroep te starten is een veilige sfeer. Deze sfeer kan het best worden neergezet wanneer een groep fysiek bij elkaar komt. Natuurlijk zijn er ook online mogelijkheden.
Bij een intervisiegroep zorgen we voor homogeniteit. Dat betekent dat jouw leidinggevende niet mag deelnemen aan jouw intervisiegroep, maar jij alleen met gelijkgestemde professionals een groep vormt.
Daarnaast is geheimhouding enorm belangrijk. Voorafgaand aan een intervisietraject maken wij deze regels altijd duidelijk zodat iedereen zich hieraan houdt en elke deelnemer een andere deelnemer kan aanspreken op gesprekken die niet fijn voelen.