Het belang van intervisie voor professionele ontwikkeling
24 oktober 2023 

Het belang van intervisie voor professionele ontwikkeling

Heb jij nog nooit deelgenomen aan een professioneel begeleide intervisie om jouw professionele ontwikkeling een boost te geven? Wat een gemiste kans! Intervisie is een uitermate geschikt instrument om jouw professionele ontwikkeling te stimuleren. Ben jij een professional in het onderwijs, de zorg of in het bedrijfsleven? Lees dan hier waarom intervisie ook voor jouw professionele ontwikkeling enorm geschikt is.

Tijdens een intervisie wordt er uitgebreid stilgestaan bij jouw handelen. Door een diepgaande reflectie zorgen we er in een groep voor dat onderliggende patronen en denkwijzen van jouw handelen worden blootgelegd. Daarin maken wij gebruik van het Johari-venster. Een deel van jouw handelen is bekend bij jezelf. Jij kleurt jouw handelen door de (onbewuste) onderliggende denkpatronen en gevoelens. Daardoor kan het zijn dat jij bepaalde handelingen of uitspraken op een andere manier interpreteert dan de mensen om je heen. Tijdens een intervisie gaan we binnen een groep aan de slag met het blootleggen van deze patronen. Zo leggen we ook jouw blinde vlek(ken) bloot waardoor jij volop kunt groeien in jouw professionele ontwikkeling. 

Nieuwe patronen bij jou als professional

Door op een regelmatige basis samen te komen en jouw uitdagingen, vragen en problemen te bespreken, krijg jij nieuwe ideeën en inzichten. Dat kan als positief gevolg hebben dat jij de volgende keer de situatie met een andere bril bekijkt. Doe je dit regelmatig? Dan worden de nieuwe denk- en zienswijzen een nieuw onbewust patroon. Zo is iets wat eerst nog niet in jouw gedachten zat en waarin jij onbewust onbekwaam was, een nieuw verworven inzicht geworden. Je bent nu bewust bekwaam in deze nieuwe strategie! 

Een positieve werksfeer

Een ander voordeel van een professioneel begeleide intervisie, is dat het de werksfeer binnen teams en organisaties aanzienlijk kan verbeteren. Bedenk eens voor jezelf hoeveel irritaties er zijn bij jou aan anderen in je team, of zelfs op organisatieniveau. Welke kleine vraagtekens heb jij deze week nog gezet bij beslissingen van bovenaf? En wat doe je daar dan mee? 

Bespreek deze vragen, uitdagingen of problemen eens tijdens een intervisie! Door open en constructief met elkaar te communiceren, weten we uit ervaring en uit de literatuur dat er meer begrip en respect ontstaat tussen collega's. Wij weten als geen ander hoe belangrijk het is om een positieve werksfeer te hebben binnen jouw organisatie. Het is belangrijk voor jou, jouw team en de klanten waarmee je werkt om je goed en vol energie te voelen. De irritaties zijn daarin niet helpend. Ook bij dit soort vraagstukken maken we gebruik van het Johari-venster. Wat ligt er onder deze irritatie? Hoe ga je met deze negatieve energie om? Voor jouw professionele ontwikkeling is intervisie hier ook wederom een geschikte methodiek. En vaak trekken we deze nog breder: leer je hier met irritaties omgaan op een andere manier, dan werkt dat door in jouw privéleven. 

Positieve feedback 

Tijdens een intervisie draagt de hele groep bij aan jouw professionele ontwikkeling door positieve feedback te geven. Het doel van een intervisie is niet om alleen tips en adviezen te geven en al helemaal niet om een ander af te branden. Kies je voor een professioneel begeleide intervisie? Dan houdt jouw intervisie-begeleider de sfeer in de groep veilig waardoor er alleen positieve feedback gegeven wordt. Er worden vragen gesteld die jou aan het denken zetten, maar geen kritiek geleverd op jouw professioneel handelen. 

Positieve feedback draagt bij aan jouw professionele groei en persoonlijke groei. Inmiddels weten we dat negatieve feedback niet de meest effectieve methode is om jouw handelen te optimaliseren. Daarom nemen wij jou en jouw team mee om niet alleen de pijnpunten bloot te leggen, maar je te begeleiden naar de betere versie van jezelf. 

Oplossingen vinden voor jouw professionele problemen

En als laatste, maar zeker niet als onbelangrijkste punt is er tijdens de intervisie natuurlijk altijd tijd en ruimte voor het vinden van oplossingen voor jouw problemen. We helpen je om te reflecteren, om de redenen achter jouw handelen te zoeken, maar natuurlijk helpt de groep je met het vinden van oplossingen. In de laatste ronde van de intervisie is er daarom ruimte om tips en adviezen te geven. Door in een groep te werken zijn er verschillende invalshoeken, ideeën en perspectieven te vinden die je allemaal kunnen helpen naar de beste oplossing voor jouw probleem. De tips en adviezen die gegeven worden, zitten vaak in jouw blinde vlek. Jij had zonder deze groep waarschijnlijk nooit bedacht dat deze manier van handelen ook een oplossing zou kunnen zijn. Dat leidt tot een betere kwaliteit van werk, een optimale samenwerking en een hogere klanttevredenheid. 

Sta jij nu ook te popelen om te starten met intervisie? Zoek dan een professionele intervisie-begeleider die jou kan helpen in jouw professionele ontwikkeling! Wij zijn jouw partner.

Over de schrijver
Als docent en later als manager in een zorgpraktijk, heb ik ervaren hoe belangrijk het is om stil te staan bij je handelen. Tijdens intervisie krijg je de tijd om te reflecteren in een groep. Mijn droom is om dit iedereen te laten ervaren zodat persoonlijke groei op professioneel vlak, maar ook in de rest van jouw leven regelmatig wordt ervaren.
Reactie plaatsen