Het belang van de juiste intervisiemethodiek
Het belang van de juiste intervisiemethodiek
07 november 2023 

Het belang van de juiste intervisiemethodiek

Het succes van jouw intervisie hangt sterk samen met het kiezen van de juiste intervisiemethodiek. Intervisie is een gestructureerde vorm van overleg waarin de focus ligt op het reflecteren op jouw eigen handelen. Wil je successen behalen met jouw intervisie? Denk dan goed na over de vorm en de methodiek die je kiest. Het is belangrijk om te weten dat niet elke intervisievraag geschikt is voor elk intervisiemodel.

Waarom tijd besteden aan het kiezen van de juiste intervisiemethodiek?

Het kiezen van de juiste intervisie-methodiek is van belang om het gewenste resultaat te bereiken. Hieronder schrijf ik een aantal redenen waarom het belangrijk is:

  • Doelgericht: Verschillende methodieken zijn gericht op verschillende doelen. Het is belangrijk dat je het juiste doel kies voor jouw intervisie. Kijk daarvoor naar de ingebrachte intervisieleervraag om de leeropbrengst van de intervisie zo groot mogelijk te maken. Beoordeel de vraag goed: wat wil de inbrenger eigenlijk van de groep? Is hij/zij op zoek naar tips en adviezen? Wil hij/zij inzicht in zijn/haar eigen denken of gevoel? Wil de inbrenger een succeservaring delen om anderen te inspireren? Heeft de inbrenger hulp nodig om te reflecteren?
  • Groepsdynamiek: Hoe is de groepsdynamiek? Kennen de deelnemers elkaar al? Hebben zij al eerder intervisie gedaan? Hoe is de onderlinge sfeer tussen de deelnemers? Allemaal vragen die aanwijzingen geven over de groepsdynamiek. Het is belangrijk hier aandacht aan te geven omdat sommige methoden beter bij een bepaalde groepsdynamiek passen dan anderen. Denk bijvoorbeeld aan een groep die elkaar nog niet kent. Het kan onveilig zijn om dan direct te starten met de zogenaamde roddelmethode. Terwijl bij een groep die elkaar al enorm goed kent, de kernmethode weer wat 'afgezaagd' kan worden waardoor er weinig diepgang wordt gebruikt.
  • Tijd en middelen: Verschillende groepen hebben verschillende motivaties om aan intervisie te doen. Het is belangrijk om in kaart te brengen hoeveel tijd er voor een intervisie beschikbaar is. Dat gaat niet alleen om de tijd die is ingepland, maar ook om de concentratieboog van de groep. De ene groep kan zich nu eenmaal beter en langer concentreren dan de andere groep. Let ook op het verschil tussen een online intervisie en een fysieke intervisie. Neem in acht welke methode past bij de vorm en de duur van de intervisie van jouw groep. Tot slot is het belangrijk om te kijken naar de middelen die je in wil zetten. Heb je een online intervisie? Dan zul je een alternatief moeten verzinnen voor een flap-over met post-its die bijvoorbeeld bij de succesmethode gebruikt worden.
  • Variatie: Een intervisiegroep is lang 'houdbaar' zodra er genoeg variatie is in de methodieken. Er is niets saaier dan een intervisiegroep die elke 4 weken bij elkaar komt en steeds hetzelfde riedeltje moet doen. Zorg voor variatie in met intervisiemethoden. Stuur jouw groep richting een leervraag die past bij een bepaalde methodiek zodat er variatie in de intervisie blijft zitten. Natuurlijk kun je meermaals een intervisiemethode gebruiken als deze goed blijkt te werken, maar vergeet niet te variëren om de aandacht van alle deelnemers te blijven prikkelen.

Verschillende intervisiemethoden

Er zijn enorm veel intervisiemethoden te gebruiken om tot een goede intervisie te komen. Een aantal van mijn favorieten:

  • Het kernmodel: voor de eerste intervisiebijeenkomst uitstekend geschikt!
  • De roddelmethode: bij een veilige sfeer in de groep een hele waardevolle methode.
  • Het succesmodel: om te variëren en ook te leren van elkaars successen.
  • De incidentenmethode: een goede methode om te richten op één bepaald incident.
  • Brainstorm: gebruik deze methode als je out-of-the-box-ideeën wil voor het probleem.

Help, ik kom er zelf niet uit!

Een intervisie begeleiden is één, maar een intervisie goed begeleiden, met oog voor het groepsproces, onderliggende vragen, diepe leerniveaus en het kiezen van de juiste intervisiemethode, is een heel ander verhaal. Kom je er zelf niet uit? Schakel dan onze hulp in! Wij helpen je op weg en begeleiden het eerste jaar jouw intervisies. Vanuit daar leer jij waar je op moet letten en hoe je deze succesvolle intervisies zelf kunt gaan geven.

Of wil je écht alles weten van intervisie? Start dan met de opleiding tot intervisie-begeleider en sluit je aan bij het Intervisie Netwerk!

Over de schrijver
Als docent en later als manager in een zorgpraktijk, heb ik ervaren hoe belangrijk het is om stil te staan bij je handelen. Tijdens intervisie krijg je de tijd om te reflecteren in een groep. Mijn droom is om dit iedereen te laten ervaren zodat persoonlijke groei op professioneel vlak, maar ook in de rest van jouw leven regelmatig wordt ervaren.
Reactie plaatsen