Hoe haal je het beste uit jouw intervisie? Dit is hoe jij van elke intervisie leert!
Dit is hoe jij elke intervisie weer leert
09 oktober 2024 

Dit is hoe jij elke intervisie weer leert

Een goede intervisie levert voor elke deelnemer iets op. Tijdens een intervisie wordt de casus van één deelnemer besproken. De deelnemers stellen kritische vragen aan de casusinbrenger, analyseren de casus en geven tips en adviezen. Je zou dus kunnen denken dat alleen de casusinbrenger geholpen wordt. Bij een intervisie met de juiste begeleiding, zorgt de intervisie-begeleider ervoor dat niet alleen de casusinbrenger, maar ook alle andere deelnemers iets leren van de intervisie.

Hoe zorg je als intervisie-begeleider voor een optimale leeromgeving tijdens de intervisie?

Het is belangrijk dat de leeromgeving voor de intervisie optimaal is. Een open houding, goede vragen stellen en oprechte nieuwsgierigheid spelen daarbij een grote rol. Dat bereik je vaak niet in de eerste intervisie. De groep moet hierin groeien. Het is jouw taak als intervisie-begeleider dat je de groep hierin stuurt. Zorg er dus voor dat je de verbale als de non-verbale communicatie ziet en opmerkt en bespreek wat er gebeurt. Stuur de groep naar kritische en helpende vragen over de casusinbrenger zelf in plaats dat vragen ‘veilig’ blijven en slechts gaan over de situatie, maar niet over de diepere lagen bij de casusinbrenger zelf.

Welke houding neem je aan als deelnemer van de intervisie?

Als jouw casus niet wordt besproken, dan ben je automatisch deelnemer. Jij hebt dus de rol om kritische en helpende vragen te stellen, de casus te analyseren en tips en adviezen te geven. Dat is een waanzinnige rol! Wil je hier optimaal gebruik van maken? Wees dan oprecht nieuwsgierig naar de ander. Door onbevooroordeeld vragen te stellen met een oprechte nieuwsgierigheid, kun je achterliggende patronen ontdekken en herkennen.

Het fijne daaraan is dat die patronen vaak ook bij jou voorkomen. Je kunt deze helemaal uit het verband van de casus halen om te zien hoe deze patronen bij jou, jouw collega’s of jouw klanten/cliënten/leerlingen voorkomen. Zo creëer je voor jezelf een ontwikkelpunt om jouw eigen houding of jouw houding ten opzichte van anderen te ontwikkelen.

Hoe stel je je open als casusinbrenger?

Tot slot de rol van de casusinbrenger. Het is waanzinnig dat als jouw casus besproken wordt, jij je open kunt stellen. Een open houding neem je aan door rechtop te zitten en je armen naast je te houden in plaats van over elkaar voor je. Naast de fysieke open houding, is het ook belangrijk dat je je kwetsbaar opstelt. Let wel: zijn er vragen waarop jij geen antwoord wil geven, dan staat het je vrij om dat te zeggen en de vraag over te slaan.

Beantwoord zoveel mogelijk vragen wel. Sommige vragen lijken voor jou op dit moment niet relevant te zijn. Besef je dat dat jouw onbewuste oordeel is. Het is tijdens de intervisie juist de bedoeling dat jouw blinde vlek wordt verkleind. Dat doe je door oprecht na te denken over en antwoord te geven op de vragen van anderen. Zij zien andere dingen in de casus dan jij hebt gezien en willen vanuit oprechte nieuwsgierigheid hulp bieden.

Het belang van een goede casus

Een goede intervisie staat of valt met een goede casus. Zoals ik eerder omschreef, is het in het begin voor veel deelnemers lastig om een goede casus te formuleren. De veiligheid in de groep is nog niet gewaarborgd en misschien is zelfs de gang van zaken tijdens een intervisie nog niet duidelijk.

Het is belangrijk dat je als groep zorgt voor goede casussen zodat er tijdens de intervisie overgegaan kan worden tot een diepgaande reflectie. Wil je meer tips en adviezen over het opstellen van een goede intervisie-casus? Check dan deze blog!


Denk jij nu: tof! Intervisies begeleiden is op mijn lijf geschreven? Meld je dan aan voor de cursus! 🥳

Meld je hier vrijblijvend aan

Over de schrijver
Als docent en later als manager in een zorgpraktijk, heb ik ervaren hoe belangrijk het is om stil te staan bij je handelen. Tijdens intervisie krijg je de tijd om te reflecteren in een groep. Mijn droom is om dit iedereen te laten ervaren zodat persoonlijke groei op professioneel vlak, maar ook in de rest van jouw leven regelmatig wordt ervaren.
Reactie plaatsen