Intervisie-begeleider binnen je organisatie worden? InCompany Training

Ontwikkel een reflectief lerende organisatie

Met intervisie-begeleiders uit je eigen team

Ontwikkel een reflectief lerende organisatie

Met intervisie-begeleiders uit je eigen team

Medewerkers die een te hogen werkdruk ervaren, talenten die onbenut blijven en waardevolle ideeën die verdwijnen in de waan van de dag...

Je hoort of ziet het dagelijks binnen je team. Meerdere keren hebben medewerkers hun onvrede geuit over de manier waarop het nu gaat. Ze ervaren weinig plezier meer in hun werk, zitten vast in protocollen en voelen geen ruimte om zich te ontwikkelen. Daarbij worden nieuwe medewerkers in het diepe gegooid en totaal niet begeleid. 

En dat terwijl je weet hoe belangrijk het is om een gezonde werkomgeving te creëren. Eén waar je medewerkers energie van krijgen en waar wél ruimte is voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. Vanaf de allereerste dag. 

De pogingen om een goed onboardingsprogramma op te zetten binnen je organisatie leiden nu nog niet tot het gewenste succes: ongemotiveerde deelnemers en sessies met weinig diepgang verzanden in een theekransje of een werkoverleg. Misschien heb je overwogen te starten met intervisie, maar hoe dan? Het 'modelletje' dat van internet wordt geplukt is niet toereikend. 

Er is binnen jouw organisatie gewoon te weinig kennis en ervaring om een gedegen plan te schrijven en de intervisies vervolgens juist te begeleiden.

De oplossing die je hoort van anderen? Het inhuren van een externe begeleiding voor elke sessie. Maar dat loopt al snel in de papieren... 

Dat kan dus ook anders! 

opleiding-intervisie-intervisie-begeleiding-nl-intervisie

Neem contact op

en krijg direct een offerte op maat met alle mogelijkheden binnen jouw organisatie!

Wat als je intervisie wel juist inzet?

Dan is dit wat er gebeurt: 
  • intervisie-momenten zijn afwisselend, waardoor medewerkers gemotiveerd en energiek blijven. 
  • Er ontstaan diepgaande gesprekken. Niet zomaar wat kletsen, maar gesprekken op basis van theoretische methoden. Waardoor je medewerkers complexe vraagstukken zelf ontrafelen
  • Nieuwe medewerkers worden begeleid en ervaren een zachte landing binnen de organisatie. 
  • Je medewerkers bedenken creatieve en verrassende oplossingen, voor en met elkaar. 
  • Medewerkers doen actief mee en zijn bereid om van elkaar te leren én elkaar te helpen
  • Je team creëert probleemoplossend vermogen waardoor teamleden zowel op professioneel als persoonlijk vlak verder komen.

Er is geen training nodig om intervisies te begeleiden... 

Dat wordt vaak gedacht. En ergens is dat waar. Iedereen met de juiste vaardigheden kan namelijk een intervisie begeleiden. 

Maar het zijn vaak de praktische zaken en het oog op de toekomst waar je niet aan denkt. Heb je jezelf ooit afgevraagd wat de juiste opstelling van stoelen in de ruimte is? Hoe je de groep samenstelt? Of hoe je de groep blijvend uitdaagt en motiveert? En nog groter: hoe de hele lijn van reflecterend leren wordt doorgetrokken binnen de organisatie? 


In deze in company training komt het allemaal aan bod.

Deze organisaties gingen je voor

Intervisies verankeren binnen de organisatie

Dat draait om meer dan een intervisie-moment juist begeleiden. Het draait om het ontwikkelen van reflectief leren binnen jouw organisatie. 

En dus: het vormen van lerende groepen. 

Dat kan alleen wanneer intervisie-begeleiders (en dus jouw medewerkers) onderwijskundige principes leren en toepassen. 

En laat dat nu nét in deze in company training aan bod komen. Geen toeval gezien ik een achtergrond in onderwijskunde heb. 


Als onderwijskundige weet ik hoe mensen leren. Deze leertheorieën heb ik gekoppeld aan intervisie, zodat jouw medewerkers het maximale uit een intervisiegroep halen. 

We doorlopen deze stappen:

  • Kennismaking

In de kennismaken kijken we samen naar jouw doelen en wensen, het aantal deelnemers, de lengte van het traject en een gewenste startdatum. 

  • Live-sessie 

Tijdens de live-sessie zitten we samen met de managers/leidinggevenden om samen te onderzoeken wat er speelt binnen de organisatie en welke (verborgen) doelen er te behalen zijn. Daarin zien we op welke manier intervisie daaraan kan bijdragen.

  • Intervisie-kompas

Na aanleiding van het kennismakingsgesprek en de live-sessie maken wij een intervisie-kompas specifiek voor jou organisatie. Het kompas geeft richting aan 4 windrichtingen (reflectie, verbinding, ontwikkeling en oplossinggerichtheid). We bekijken hoe we de in company training naadloos kunnen laten aansluiten op jouw organisatie. 

  • Begeleide intervisie

Allereerst is een Good Practice noodzakelijk om iedereen kennis te laten maken met intervisie volgens onze principes. Daarin staat centraal dat we een vertrouwelijke omgeving creëren waarin iedereen zich kwetsbaar mag opstellen en veilig voelt. Alleen dan kan leren tot stand komen. Deze intervisies worden gegeven door één van onze begeleiders.

  • Training intervisie-begeleider

Vervolgens worden de begeleiders uit de organisatie opgeleid tot intervisie-begeleider. Dat kan in 3 trainingsdagen of coaching-on-the-job. In beide gevallen worden meerdere intervisies begeleidt door de op te leiden intervisie-begeleider.

  • Supervisie op intervisie

De intervisies die worden begeleid door jouw medewerkers, krijgen allemaal supervisie van één van onze experts. Na de intervisie-sessie reflecteren zij samen op de rol als intervisie-begeleider, het model en verbeterpunten. Zo ontstaat een persoonlijke leercurve.

  • Afronding

Tot slot ronden we af met een eindevaluatie en afspraken over de toekomst. Hierbij bespreken we altijd of het verstandig is nog door te gaan met eventuele trainingen, andere groepssamenstellingen of dat de begeleiders goed opgeleid zijn en zelfstandig verder kunnen. Wij laten pas los als we een gerust hart hebben.

  • Eventueel aanvullend advies en blijvende sturing

Blijkt uit de afronding dat we nog niet op de plek zijn waar we willen zijn? Dan maken we afspraken over aanvullende advisering of blijvende sturing. Zo houden we de intervisies binnen jouw organisatie veilig.

Dat levert het volgende op

  • Een lagere werkdruk, betere werk-privé-balans en aandacht voor talenten en waardevolle ideeën van jouw medewerkers
  • Je werkt ineens binnen een organisatie waar nieuwe medewerkers een zachte landing krijgen en direct een intern netwerk opbouwen. 
  • Je werkt in een organisatie met een sterke teamspirit en werksfeer, waarin iedereen (ook jij) zich verbonden voelt en beter met elkaar communiceert. 
  • Een werkomgeving waarin reflectief leren centraal staat, waardoor werkplezier, creativiteit en betere samenwerking ontstaat. 
  • Een organisatie waarin niet alleen de harde resultaten tellen, maar ook de zachte kanten een belangrijke rol spelen. 
  • Medewerkers met probleemoplossend vermogen waardoor ze zowel op professioneel als persoonlijk vlak verder komen. En dat wil toch elke manager? 
  • Zelfstandige en gemotiveerde intervisie-begeleiders vanuit je eigen team, die intervisie op de juiste manier verankeren.

Is dit iets voor jou?

Neem als de wiedeweerga contact op wanneer:
  • je aan alles voelt dat intervisie jou en je organisatie verder helpt. Het is nu echt tijd voor verandering. 
  • je inziet dat intervisie een investering is op de lange termijn en je bereid bent hierin te investeren.

-

En doe dit vooral niet wanneer:

  1. je het nut van intervisie niet inziet en het ziet als iets dat 'moet'.
  2. je op zoek bent naar een quickfix om de problemen in je organisatie op te lossen. 

Met wie heb je eigenlijk te maken?

Allereerst: mijn complimenten dat je tot hier gekomen bent. Het is een flinke pil, deze pagina. Dat zegt wel iets over je interesse. En ik neem het je niet kwalijk: intervisies zijn ook onwijs belangrijk tijdens de ontwikkeling van reflectief leren binnen organisaties. 

Ik ben Milou. Een geboren ondernemer met een achtergrond in het onderwijs. Ik durf na al die jaren toch wel te stellen dat ik precies weet hoe mensen leren en hoe een groep in beweging komt. Het is dan ook niet voor niets dat deze training gebouwd is op een stevig pedagogisch en didactisch fundament, waarbij alles draait om het vormen van een lerende groep. 

Ik ben ervan overtuigd dat je effectiever wordt naarmate je meer naar jezelf kijkt en steeds een beetje meer van jezelf geeft. Dát zijn de mensen die echt een verschil maken: voor zichzelf, voor een team en voor de hele organisatie. 

Precies de reden waarom ik zelf - nog steeds - elke maand deelneem aan intervisies met verschillende groepen. Ook ik bespreek mijn dilemma's en uitdagingen om weer verder te groeien. 

En verder? heb ik nog een behoorlijk druk leven: hardlopen, fietsen, lezen en een gezin met twee ontzettend lieve kereltjes van 3 en 6 jaar oud. 

Maken we snel verder kennis?

Zo werkt het

Stap 1: offerte aanvragen 

Wanneer je op de knop hieronder klikt, kom je op een pagina om de offerte aan te vragen. Vul de gevraagde gegevens in en ik neem binnen 5 werkdagen contact met je op. In dit gesprek bespreken we jouw vraag waardoor ik een gepast voorstel kan maken. Je zit uiteraard nog nergens aan vast en hoeft nog niet te betalen.


Stap 2: aan de slag

We plannen samen met managers/leidinggevenden een live-sessie waarin we de pijnpunten van teams en de hele organisatie blootleggen. Daarin kijken we hoe intervisie een rol kan spelen binnen jouw organisatie en hoe we kunnen zorgen voor een duurzaam behoud van reflecterend leren. We schrijven een uitgebreid plan in ons intervisie-kompas waarin we vier windrichtingen meenemen:

  1. Reflectie
  2. Verbinding
  3. Ontwikkeling
  4. Oplossingsgerichtheid


Stap 3: begeleide intervisies

We maken de stap naar de werkvloer om met de medewerkers intervisies te doen. De eerste intervisies worden begeleid door onze professionele intervisie-begeleiders zodat elke deelnemer een goed beeld heeft van een goede, gestructureerde en didactisch onderbouwde intervisie.


Stap 4: training tot intervisie-begeleiders

Na de begeleide intervisies is het tijd voor de training. De (geselecteerde) deelnemers nemen deel aan een training tot intervisie-begeleider. Dit kan in verschillende vormen zoals een 3-daagse training tot on-the-job-coaching. Naast de training geven nemen zij de begeleiding over van de intervisiegroepen die door onze experts zijn begeleid. De expert blijft aanwezig en geeft supervisie op de intervisies die gegeven worden. 


Stap 5: evaluatie en blijvend advies

Tijdens de evaluatie komt naar voren hoe de intervisie ervaren wordt en welke verbeterpunten we kunnen aanbrengen. Daardoor is de mogelijkheid er om blijvend advies in te winnen, opleidingen te herhalen, workshops te organiseren voor de intervisie-begeleiders om kennis en vaardigheden bij te spijkeren en vinger aan de pols te houden rondom de implementatie en inbedding van intervisie binnen de organisatie.

Krijg een nieuwe kijk op intervisie en ontdek hoe je tot motivatie, ontwikkeling en inspiratie komt!

10 meest gestelde vragen over Intervisie

Wat is een intervisie?

Een intervisie is een gestructureerd gesprek waarbij wordt gekeken naar achterliggende denkpatronen, overtuigingen en (on)bewuste gevoelens van de casusinbrenger. Hierbij wordt tijden het inzoomen op de casus en de casusinbrenger een leerproces op gang gebracht. Tot slot worden tips en adviezen gegeven vanuit verschillende invalshoeken.

Welke casus kan ik inbrengen tijdens een intervisie?

Tijdens een intervisie kun je op verschillende gebieden casussen inbrengen. Het meest waardevolle aan een intervisie is dat er dieper op jou als persoon en/of professional wordt ingezoomd. Dat maakt dat een geschikte intervisieleervraag een vraag is die op het snijvlak ligt van jouw werk en jou als persoon. Bijvoorbeeld: 'Hoe ga ik om met klanten die niet betalen?' Of: 'Welke alternatieve strategieën kan ik gebruiken bij het juist instrueren van mijn cliënten die hun leefstijl moeten verbeteren omwille van hun gezondheid?' Of: 'Ik heb het druk en vind het lastig om 'nee' te zeggen. Dat zorgt voor weinig focus. Wat kan ik hierin veranderen?'

Uit hoeveel personen bestaat een intervisiegroep?

Een intervisie groep bestaat idealiter uit een groep van 5 tot 8 personen. Op die manier weten wij een veilige sfeer te creëren en doet iedereen actief mee. Bij kleine groepen is het mogelijk om een groep samen te stellen met professionals uit dezelfde beroepsgroep (wij zoeken deze voor je) of professionals uit andere beroepsgroepen. Het kan enorm gaaf zijn om als zorgprofessional van een leidinggevende in de supermarkt te horen welke strategieën hij/zij gebruikt om met lastige klanten om te gaan!
Grotere groepen zijn ook mogelijk. We bekijken dan samen wat de beste mogelijkheden zijn voor jouw groep, jouw wensen en jouw doelen.

Wat is het verschil tussen een intervisie en een werkoverleg?

Een werkoverleg is gericht op procedures en praktische zaken. Wie voert welke taak uit, hoe kan dit verbeteren en welke vervolgstappen zijn nodig? Ook worden in een werkoverleg zaken besproken rondom systemen en zakelijke handelingen.
Bij een intervisie wordt er nauwkeurig gereflecteerd op de handelingen en wordt er gekeken naar onderliggende overtuigingen, denkpatronen en gevoelens. Deze beïnvloeden de handelingen maar zitten vaak in de zogenoemde blinde vlek van de casusinbrenger.

Welke rollen zijn er in een intervisie?

Tijdens een intervisie zijn er 3 rollen: de casusinbrenger, de deelnemers en de (professionele) begeleider.
De casusinbrenger brengt de casus in en alle deelnemers helpen de inbrenger reflecteren op zijn/haar eigen handelen, gedachten, overtuigingen en gevoelens die de handelingen hebben beïnvloed.
De (professionele) begeleider zorgt voor de structuur van het gekozen intervisiemodel en geeft sturing aan het proces. Je begrijpt dat het vaak lastig is om niet mee te praten als je zelf onderdeel bent van het team. Daarom is een professionele begeleider een uitkomst!

Betekent intervisie dat je je werk niet goed doet?

Integendeel. Het laat juist zien dat jij als professional in staat bent om je eigen handelen aan het licht te stellen. Dat je kunt reflecteren, onderliggende patronen bloot durft te leggen en je handelen aan kunt passen zodat het voor jou beter is. Intervisie is een passend leermiddel voor professionals die te maken hebben met dilemma's en uitdagingen.

Wat is het belang van intervisie in de zorg?

Intervisie in de zorg is belangrijk omdat het je even stil laat staan bij je eigen handelen. Dit is verplicht vanuit de wet kwaliteit, klachten en geschillen (Wkkgz). Hierin staat dat elke zorgprofessional verplicht is om op regelmatige basis te reflecteren op hun eigen professionele handelen en te leren van incidenten en calamiteiten. Daar is intervisie uitermate geschikt voor.
Intervisie is een vorm die veel gekozen wordt om te werken aan de kwaliteit van zorg.

Waarom zou ik investeren in intervisie?

Professionals doen intervisie omdat ze persoonlijke en professionele doelen willen bereiken. Daarnaast is het een goed middel om samenwerking en communicatie binnen het team en de organisatie te verbeteren.
Voor teamcoaching is intervisie geen geschikt middel op zich. Het kan wel aanvullend gebruikt worden op teamcoaching om de samenwerking en de communicatie te verbeteren op de punten die besproken zijn tijdens de teamcoaching.

Hoeveel tijd moet ik investeren in een intervisie?

Eén enkele intervisiesessie met een groep van 5 tot 8 personen duurt ongeveer 2 uur. In de meeste gevallen plannen wij trajecten in van 4 tot 8 intervisies per kalenderjaar. Zo kom je op regelmatige basis bij elkaar en leer je regelmatig stil te staan bij jouw handelen. Wil jij een keer een losse intervisiesessie om te proberen of intervisie iets voor jou is? Dan kunnen we die mogelijkheden bespreken!

Hoe is de sfeer in een intervisiegroep?

De belangrijkste voorwaarde voor ons om een intervisiegroep te starten is een veilige sfeer. Deze sfeer kan het best worden neergezet wanneer een groep fysiek bij elkaar komt. Natuurlijk zijn er ook online mogelijkheden.
Bij een intervisiegroep zorgen we voor homogeniteit. Dat betekent dat jouw leidinggevende niet mag deelnemen aan jouw intervisiegroep, maar jij alleen met gelijkgestemde professionals een groep vormt.
Daarnaast is geheimhouding enorm belangrijk. Voorafgaand aan een intervisietraject maken wij deze regels altijd duidelijk zodat iedereen zich hieraan houdt en elke deelnemer een andere deelnemer kan aanspreken op gesprekken die niet fijn voelen.

Wat anderen zeggen...

Milou heeft ons op een fijne en professionele manier zeer goed geholpen. Ik ben erg tevreden over het hele proces.
Stefan Bonroy
Dankzij haar begeleiding hadden wij een leerzame en leuke intervisie sessie. Intervisies zijn in mijn vak verplicht, maar in deze vorm niet erg. Sterker nog, zelfs nuttig.
Maria J.
Ik was erg onder de indruk van het feit dat Milou van deze verplichte intervisie waar ik met frisse tegenzin aan begonnen was toch een erg leuke en leerzame ervaring kon maken! Aanrader!
Tom Mechels

Zo kunnen wij je helpen

Training tot intervisor/intervisie-begeleider

Wat houdt de training tot intervisie-begeleider in?

De training tot intervisie-begeleider leidt deelnemers op tot professionele intervisie-begeleiders. Je leert technieken om groepen effectief te begeleiden in reflectieve gesprekken, waardoor deelnemers leren van en met elkaar. het doel is het creëren van een veilige omgeving voor persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Voor wie is deze training tot intervisie-begeleider geschikt?

Deze training is geschikt voor professionals uit verschillende sectoren, zoals het onderwijs, de zorg, de overheid en zakelijke dienstverlening. Of je nu een leidinggevende, HR-professional, coach of uitvoerend medewerker bent, de cursus biedt waardevolle vaardigheden om intervisie binnen jouw organisatie te faciliteren.

Wat is het verschil tussen deze training en andere intervisie-trainingen?

Bij intervisie-begeleiding (by Groeimeesters) combineren we jarenlange ervaring met intervisie in verschillende sectoren met onderwijskundig en didactische vaardigheden. We bieden een praktijkgerichte aanpak met persoonlijke begeleiding, inclusief concrete tools en technieken die direct toepasbaar zijn. Bovendien krijg je toegang tot een netwerk van ervaren intervisie-begeleiders en onze online community voor blijvende ondersteuning.

Hoe lang duurt de training en wat is de opzet?

In deze training leer je in 3 lesdagen hoe je effectieve intervisietrajecten opzet en intervisies begeleidt. Het is een combinatie van theorie en praktijk waarbij je direct feedback krijgt op jouw handelen. Je werkt intensief samen met jouw cursusgroep (van maximaal 6 deelnemers) en kunt online lessen raadplegen voor extra verdieping.

Wat leer ik tijdens de training tot intervisie-begeleider?

Je leert aan de hand van de volgende 5 modules:
1. Jij als intervisie-begeleider
2. Aan de slag met de theorie
3. Een goede intervisie
4. Jouw rol als intervisie-begeleider
5. Omgaan met moeilijke situaties
BONUS: oefenen, oefenen, oefenen...

Wat kost de training?

De training kost €1145,- per deelnemer. Door onze CRKBO-registratie, zijn we voor deze training vrijgesteld van BTW. Je krijgt daarvoor de 3 cursusdagen, compleet verzorgd inclusief koffie, thee, wat lekkers en een verzorgde lunch, een cursusmap, toegang tot de online community en bij afronding een certificaat van deelname.
Kortingen en op maat trajecten zijn beschikbaar voor organisaties die 6 medewerkers of meer inschrijven.

Ontvang ik een certificaat/diploma na afronding?

Jazeker! Na een succesvolle afronding van de cursus ontvang je een officieel certificaat van intervisie-begeleiding (by Groeimeesters). Dit erkent jou als gecertificeerd intervisie-begeleider is een waardevolle toevoeging aan je professionele profiel.

Kan ik de training volgen naast mijn werk?

Abosluut! De training is beschikbaar op 10 momenten in het jaar en wordt op verschillende dagen gegeven. Er is altijd wel een cyclus die in jouw agenda past. Mocht dat echt niet lukken, dan is er de optie om een incompany training te volgen waarbij we meerdere deelnemers binnen jouw organisatie opleiden tot intervisie-begeleider of een de online cursus waarbij je 24/7 toegang hebt tot alle video's, informatie en modellen en een livesessie wordt gepland wanneer het jou schikt.

Wanneer kan ik intervisie toepassen na de training?

Zodra je de training hebt afgerond kun je direct starten met het opzetten en begeleiden van intervisiegroepen. Je beschikt na deze praktische training een toolkit met methodieken, oefeningen en een flinke dosis zelfvertrouwen om intervisie effectief te faciliteren.

Hoe meld ik me aan voor de training?

Je kunt je aanmelden voor de training op onze website. Vul het inschrijfformulier geheel vrijblijvend in en ontvang een offerte voor de door jouw gekozen data. Neem gerust contact op voor meer informatie of een vrijblijvende kennismaking met info@intervisie-begeleiding.nl .