Je bent bekend met intervisie, maar weet niet goed hoe je een casus moet inbrengen. Een essentieel onderdeel van een succesvolle intervisiebijeenkomst is het inbrengen van een relevante en goed geformuleerde casus. Hoe je dat precies doet, lees je hier. Daarnaast geef ik je een eenvoudig stappenplan om jouw casus effectief en doelgericht in te brengen.
Een stappenplan om een goede casus te formuleren? Die download je hier!
Stap 1 - kies een relevante casus
Een goede casus is relevant, actueel en sluit aan bij jouw professionele context. Denk daarbij aan situaties die:
- onzekerheid bij je oproepen;
- je lastig vindt om aan te pakken;
- je wil veranderen of verbeteren.
👉 TIP: Vraag jezelf af: 'Wat wil ik leren of begrijpen door deze situatie te bespreken?'
Stap 2 - zorg voor een heldere vraagstelling
Als jij vaag blijft in je vraagstelling, ga je vage tips en adviezen krijgen waar je waarschijnlijk weinig directe actie op kunt ondernemen. Zorg dus voor een duidelijke leer- en hulpvraag. Bepaal wat je uit de intervisie wil halen, zoals:
- Hoe kan ik in de toekomst beter reageren in soortgelijke situaties?
- Welke blinde vlekken kan ik hieruit opmaken?
- Hoe kan ik dit op een andere manier aanpakken, die beter bij mij past?
👉 TIP: Formuleer je vraag open en positief. In plaats van: 'Waarom lukt het me nooit om mijn punt over te brengen?', kies voor: 'Hoe kan ik mijn communicatie verbeteren om mijn boodschap duidelijker over te brengen?'
Stap 3 - bereid je casus goed voor
Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt zeker bij intervisie! Een goede casus inbrengen betekent dat je vooraf goed hebt nagedacht over wat er voorafging aan het kritieke moment. Breng je casus kort en bondig in zonder te veel context te geven. Focus op:
- Situatieschets: beschrijf objectief wat er gebeurd is. Houd het bij de feiten, doe geen aannames en vul niet in wat andere betrokkenen gedacht zouden hebben.
- Betrokkenen: wie zijn er betrokken bij de casus en wat is hun rol?
- Jouw rol: wat is je eigen rol? Wat dacht je, wat deed je, wat voelde je en wat was het resultaat?
- De uitdaging: dit is het kritieke moment: waar loop je in vast/tegenaan? Wat wil je anders doen?
👉 TIP: Zorg ervoor dat de inleiding van je casus uit maximaal 5 zinnen + je leervraag bestaat. Indien jouw casus wordt gekozen om te bespreken tijdens de intervisie, kun je verder uitweiden. Schrijf de casus altijd op zodat je niet meer details gaat geven dan nodig is (dit is echt een valkuil bij veel mensen).
Stap 4 - wees open en kwetsbaar
Een casus inbrengen kan spannend zijn, maar onthoud dat intervisie en veilige omgeving is. Daar zorgt de intervisie-begeleider voor. Voelt intervisie niet veilig voor je? Overweeg dan een professionele intervisie-begeleider in te schakelen. Door je kwetsbaar op te stellen, geef je anderen de kans om mee te denken en jou echt verder te helpen. Het delen van je twijfels en gevoelens maakt je casus echt van jou en zorgt ervoor dat je beter geholpen wordt.
👉 TIP: Maak tijdens het opstellen van je casus contact met je gevoel. Wat ligt hier echt onder? Hier ontstaat direct een stuk reflectie die je zelfstandig doet voorafgaand aan de intervisie. Zorg ervoor dat je dit meeneemt in het opstellen van de casus en niet achterhoudt.
Stap 5 - laat de groep voor je werken
Als je je casus hebt ingebracht, gaat de groep voor je aan de slag. Laat hen ook echt voor je aan de slag gaan en stuur niet te veel in de richting die jij in je hoofd hebt. Intervisie werkt omdat er verschillende perspectieven worden belicht. Probeer dus niet te veel in te vullen, luister actief en neem de tijd om de inzichten die je krijgt te verwerken.
👉 TIP: Schrijf waardevolle vragen, tips en adviezen op en reflecteer na de sessie op wat je hebt geleerd.
BONUS: Checklist voor een goede casus
- Is mijn casus relevant en actueel?
- Heb ik een heldere leer- of hulpvraag geformuleerd?
- Kan ik de situatie kort en bondig beschrijven?
- Ben ik bereid open en eerlijk te zijn?
- Heb ik de ruimte om feedback te ontvangen?
Conclusie
Een goede casus is de sleutel tot een succesvolle intervisie. Besteed aandacht aan het opstellen van je casus zodat je de intervisiebijeenkomst echt waardevol maakt. Het inbrengen van een goede casus vergt vaak oefening, wees dus niet bang dat je het fout doet. De groep gaat je helpen om je blik te verscherpen op de situatie. Wat wordt jouw volgende casus?