Het belang van een goed schema voor je intervisie
Het belang van een goed schema voor intervisie: structuur en effectiviteit
Intervisie een krachtig middel om samen te leren, reflecteren en verbeteren. Een goed opgezet schema voor intervisie is essentieel om structuur en consistentie te waarborgen, zodat deelnemers optimaal profiteren van de sessies. Ik leg je uit waarom een schema belangrijk is, wat de essentiële onderdelen zijn en geef je een voorbeeld van een effectief schema.
Waarom gebruik je een schema voor intervisie?
Een helder schema biedt verschillende voordelen:
- Structuur: de deelnemers weten waar ze aan toe zijn, wat de focus van de sessies is hoe de tijd wordt ingedeeld.
- Efficiëntie: tijd wordt optimaal benut, waardoor er meer ruimte is voor verdieping en reflectie bij de deelnemers en in de groepsdynamiek.
- Consistentie: regelmaat in de intervisies versterkt de betrokkenheid en het leerproces. Een schema helpt je om de structuur en daarmee consistentie hoog te houden.
Of je nu een ervaren intervisie-begeleider bent of net begint, een goed schema maakt echt het verschil in jouw intervisie. Geloof me!
Voorbeeld van een Intervisie-schema
Een effectief intervisie schema bevat de elementen die omschrijven wat jouw rol als begeleider is bij welke fase.
Download hier ons intervisie schema.
Aanvullende tips voor een succesvol intervisie schema
Naast het schema voor de intervisie waarin staat beschreven wat jouw rol is per fase, is het belangrijk om een draaiboek te maken voor het hele intervisie-traject. Dit bevat meerdere schema's zoals de planning, de voorbereidingen die getroffen moeten worden en de logistieke uitdagingen. Dingen om rekening mee te houden in dat schema zijn:
- Wees flexibel: hoewel een schema belangrijk is, moet je ook ruimte laten voor onverwachte behoeften of thema's. Niet alles is te plannen en de onderwerpen die terloops gebeuren, hebben vaak een hoge urgentie en zijn dus belangrijk om te bespreken tijdens de intervisie.
- Betrek de groep: Stem het schema af op de wensen van de deelnemers. Vraag hen om feedback na elke sessie. Is de opbrengst wat ze ervan verwachtte? Willen een vast model gebruiken of juist verschillende? Wat is goed bevallen en wat niet?
- Houd het praktisch: Zorg dat het schema haalbaar is binnen de vastgestelde tijd. Probeer niet teveel te doen, want dan wordt het gehaast een lijstje afwerken. Juist de tijd nemen om te reflecteren brengt de meeste nieuwe inzichten met zich mee.
Intervisie is meer dan alleen een schema volgen
Hoewel een schema de ruggengraat van een effectieve intervisie is, draait het uiteindelijk om de interactie en het leerproces binnen de groep. Een goede begeleiding, een actieve betrokkenheid en veel interactie van de deelnemers maken de intervisie pas echt waardevol.
Wil je meer leren over de kunst van intervisie en hoe je dit goed organiseert binnen jouw organisatie? Bekijk onze trainingen en word ook intervisie-begeleider binnen jouw organisatie zodat je groepen professioneel kunt begeleiden.
Conclusie
Een schema voor intervisie is een onmisbaar hulpmiddel om structuur en focus te bieden. Door duidelijke afspraken te maken over de frequentie, thema's en invulling van de sessies, zorg je voor een effectief leerproces dat iedereen verder brengt. Ga aan de slag met jouw schema en maak van intervisie een succes!