De 5 belangrijkste intervisietips voor beginnende groepen

De 5 belangrijkste intervisietips voor beginnende groepen

Intervisie is een krachtig instrument voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. Maar als je net begint met een intervisiegroep, kan het soms lastig zijn om de juiste structuur te vinden. Hier zijn de vijf belangrijkste tips die mij hebben geholpen in het begin van mijn carrière als intervisie-begeleider. Compleet met praktische stappen en voorbeelden om direct aan de slag te gaan. 

1. Zorg voor een duidelijke vraag

Waarom?

Een intervisiesessie staat of valt met de vraag die wordt ingebracht. Een vage of brede vraag leidt tot verwarring en minder focus. Een scherpe vraag daarentegen geeft richting en zorgt ervoor dat de groep écht waardevolle inzichten kan bieden.

Hoe doe je dat in de praktijk?

  • Vraag de inbrenger om zijn/haar casus kort voor te bereiden en op te schrijven.
  • Help de inbrenger tijdens de sessie om hun vraag te concretiseren. Gebruik hierbij bijvoorbeeld de "5x waarom"-techniek: blijf doorvragen tot de kern van het probleem duidelijk is.
  • Jij hoeft dit niet als intervisie-begeleider te verhelderen. Het is jouw taak om de groep te sturen en hen de vragen te laten stellen die leiden naar de kern van het probleem.

Voorbeeld

In plaats van: "Hoe kan ik beter omgaan met stress op het werk?"
Maak de vraag concreter: "Hoe kan ik mijn agenda beter managen om tijd te maken voor belangrijke projecten en mijn stress te verminderen?"

2. Creëer een veilige omgeving

Waarom? 

Intervisie draait om openheid en vertrouwen. Als deelnemers zich niet veilig voelen, zullen ze niet eerlijk hun gedachten en uitdagingen delen.

Hoe doe je dat in de praktijk?

  • Begin de eerste sessie met het maken van duidelijke afspraken, zoals vertrouwelijkheid en respect. Zorg ervoor dat iedereen deze afspraken ondertekend zodat je gedeelde verantwoordelijkheid hebt.
  • Gebruik een check-in om de sessie te beginnen: iedereen deelt kort hoe ze zich voelen of wat ze verwachten van de bijeenkomst.
  • Laat iedereen gelijkwaardig aan het woord komen en voorkom dat één persoon domineert.

Voorbeeld

Stel als groep een vertrouwelijkheidsovereenkomst op, met regels zoals: "Alles wat hier wordt besproken, blijft binnen deze groep." Dit geeft mensen de ruimte om open te zijn.

3. Kies een gestructureerde werkvorm

Waarom?

Zonder structuur kan een intervisiesessie alle kanten opgaan. Een vaste werkvorm helpt de groep om gefocust en productief te blijven.

Hoe doe je dat in de praktijk?

Een veelgebruikte werkvorm is de incidentmethode:

  1. De inbrenger vertelt de casus (10 minuten).
  2. De groep stelt vragen om de situatie beter te begrijpen (15 minuten).
  3. De groep denkt hardop mee over mogelijke oplossingen, terwijl de inbrenger luistert (20 minuten).
  4. De inbrenger deelt hun inzichten en eventuele acties (5 minuten).

Voorbeeld

Tijdens een sessie brengt iemand de casus in: "Ik vind het lastig om mijn team te motiveren bij een nieuwe verandering." De groep gebruikt de werkvorm om door te vragen en ideeën aan te reiken. Het resultaat? De inbrenger gaat naar huis met drie concrete stappen om hun team te betrekken.

4. Focus op reflectieve vragen

Waarom?

De kracht van intervisie ligt niet in het geven van oplossingen, maar in het stellen van vragen die de inbrenger helpen om zelf tot inzichten te komen.

Hoe doe je dat in de praktijk?

  • Stel vragen die uitnodigen tot zelfreflectie, zoals:
    • "Wat maakt deze situatie zo lastig voor jou?"
    • "Welke andere opties zie je?"
    • "Wat zou je doen als je geen beperkingen had?"
  • Vermijd directe adviezen, tenzij de inbrenger hier expliciet om vraagt.

Voorbeeld

Een deelnemer worstelt met een besluit. In plaats van te zeggen: "Je moet gewoon X doen," vraag: "Welke voor- en nadelen zie je bij de opties die je hebt?" Hierdoor gaat de inbrenger zelf actief nadenken.

5. Sluit altijd af met concrete actiepunten

Waarom?

Reflectie is belangrijk, maar zonder actie blijft het daarbij. Een goede afsluiting zorgt ervoor dat de inzichten daadwerkelijk in de praktijk worden gebracht.

Hoe doe je dat in de praktijk?

  • Laat de inbrenger aan het einde van de sessie opschrijven wat ze uit de intervisie meenemen.
  • Vraag specifiek: "Wat is de eerste kleine stap die je morgen kunt zetten?"
  • Noteer de actiepunten en bespreek ze in de volgende sessie.

Voorbeeld

Een inbrenger wil leren beter grenzen te stellen. Aan het einde van de sessie zegt ze: "Ik ga mijn collega morgen vragen om mijn agenda te respecteren en zelf een oplossing te zoeken voor kleine problemen." In de volgende sessie kan de groep reflecteren op hoe dit is gegaan.


Als beginnende intervisiegroep is het belangrijk om vanaf het begin een goede basis te leggen. Met een duidelijke vraag, een veilige omgeving en een gestructureerde werkvorm heb je de basis gelegd om reflectieve vragen te stellen en concrete actiepunten te vormen. Zo maak je van elke sessie een succes! Probeer deze tips in je volgende sessie en ontdek wat intervisie kan betekenen voor groei in jouw team en organisatie

Wil je hier nog dieper induiken? Bekijk dan eens onze trainingen!